Duurtest: Volkswagen Polo 1.0 TSI – de minpunten.
Onze duurtest Volkswagen Polo 1.0 TSI Highline heeft al bijna 20.000 probleemloze kilometers achter de rug. Naar tevredenheid. De Volkswagen Polo is een degelijke, comfortabele en volwassen auto. Toch zijn er ook zaken die beter kunnen. Ik geef je de 10 minpunten van de Volkswagen Polo. In een volgend blog staan we uiteraard ook stil bij de (vele) pluspunten.

Met LED koplampen en R-line pakket pimp je de auto wel aardig op.
1. Schokkerig wegrijden van de DSG-automaat
Onze Volkswagen Polo is voorzien van de welbekende DSG 7 versnellingsbak met droge koppelingsplaten. Een bak met een handleidinkje. Vooral bij het wegrijden. Dat gaat altijd even met een klein aarzelmomentje en daarna een schokje. Je kunt het leed iets verzachten door heel subtiel het gas in te drukken, maar comfortabel wordt het nooit. De start-stop moet je ook meteen uitzetten. Het kost namelijk echt tijd voordat de auto dan reageert. En uiteraard weer met het welbekende schokje.

De Beats audio in de Polo klinkt heel erg matig.
2. De waardeloze Beats audio
Heb ik al eerder over geklaagd en dat blijf ik doen. Het geluid klinkt hol en de bassen zijn veel te penetrant. Ook als je deze naar beneden bijstelt. Echt een waardeloze installatie. Je kunt beter de standaard speakers kiezen. In de SEAT Ibiza en SEAT Leon klonk de Beats installatie overigens beter dus dit lijkt een Polo-specifiek probleem te zijn.
3. Net iets te weinig vermogen
Voor sukkelaars voldoet de 95 pk sterke 1.0 TSI prima. De krachtbron is soepel en als je de motor helemaal uitperst kun je zelfs 200 op de tellers toveren. Maar toch. Als je een beetje vlot wilt wegrijden betekent dit vaak dat je het gaspedaal diep moet instampen. Bijvoorbeeld als je moet invoegen op de snelweg. En dan klinkt de motor als een gecastreerd speenvarken. Niet fijn. Een upgrade naar de 115 pk versie loont absoluut omdat je dan veel soepeler kunt versnellen zonder dat je iedere keer de motor moet uitwringen. Neem van mij aan. Ook al rijdt de 95 pk versie best ok, de 1.0 TSI met 115 pk rijdt echt veel fijner.

Met deze looks en velgen een klein beetje een schaap in wolfskleren.
4. Wenn der Turbo läuft er säuft
Als je rustig tokkelt is de Polo best zuinig, maar boven de 130 kilometer per uur moet de kleine motor te hard werken en dropt het verbruik snel naar beneden. Dit is en blijft toch het nadeel van downsizing. In theorie leuk, maar de praktijk is toch vaak net even anders.
5. De net-niet ideale zitpositie
Dat is toch het nadeel van een wat kleinere auto. Mijn rechterbeen zit vaak knel tegen de middenconsole. Ook is de positie van stuur en stoel net niet optimaal ten opzichte van elkaar. Ik zit altijd een klein beetje opgevouwen achter het stuur als ik mijn handen op de juiste positie wil hebben op het stuurwiel. Daarnaast is de zitpositie aan de hoge kant. De sportstoel (R-line) is overigens best ok. Gelukkig maar.

De sportstoelen zitten veel beter dan de standaard gemonteerde stoelen maar de zitpositie blijft altijd een klein beetje behelpen.
6. De airco doet te vaak eco
Je moet even geduld hebben als je de Polo op een snikhete dag wilt afkoelen. De airco heeft het dan echt moeilijk om de auto op temperatuur te krijgen. De koelcapaciteit is niet fantastisch. Zal vast goed zijn voor de uitstootcijfers, dat dan weer wel.
7. De digitale tellers
Onze Polo is uitgerust met navigatie en de digitale tellers. Best handig en het ziet er mooi uit. Helaas is de functionaliteit nog niet perfect. Bij veel andere VAG-modellen kun je de kaart tegelijk tussen je tellers en op het grote scherm tonen. Bij de Volkswagen Polo kan dat tot mijn verrassing niet. Het is het één of het ander. Jammer, ik wil gewoon allebei. Bij veel andere VAG-tjes kan dit wel.

Nooit tegelijk: het navigatiescherm tusen de tellers of op het grote scherm.
8. De niet accurate file-informatie.
Ja, ik ben verwend met Real Time Traffic Information in mijn eigen BMW M140i. Die is zo accuraat! Die in de Polo helaas niet. Vaak te laat en/of onvolledig. Gelukkig kun je via Android Auto gewoon Google Maps inlezen, dan heb je wel accurate file-informatie.
9. Onhandige plaats sleutel
Alleen het feit dat je anno 2019 de sleutel nog in het contact moet steken. Wtf! Maar dan ook nog eens de lage plaats vlak boven de knietjes. Na een crash mag je de sleutel uit je knieschijf peuteren. Lijkt me best pijnlijk.

Een fake uitlaat. Wie verzint zoiets!
10. De fake uitlaten
Een trend in autoland. Audi doet het, Mercedes-Benz doet het en nu volgt Volkswagen ook. Echt kansloos.
Meer over deze Volkswagen Polo?
Lees dan het introductieverslag nog een keer. Ook pakte de Volkswagen Polo zilver in een vergelijkende test met de SEAT Ibiza en Audi A1.
Bijzonderheden:
– Kilometerstand: 19.000
– Olieverbruik: 1 liter per 12.000 kilometer
– Brandstofverbruik: 1 op 15
Tijd voor een chip!
ja, die gaat er nog wel een keertje komen. Maar nog geen haast mee. Ik rijd er zelf namelijk te weinig mee.
Als je een auto chipt,moet je de auto opnieuw laten keuren?
Formeel mss wel, maar niemand doet dit en controleert dit.
Heb jij dat gedaan bij je cupra of heb je dat niet laten doen?
Nee. Niet gedaan
De dagteller op nul zetten bij een digitaal dashboard, zie ik ook als een minpunt. Vereist namelijk enig zoekwerk in de menu’s.
Kan er iets gedaan worden aan punt 1, het schokeffect bij vertrek ?
DSG tuning helpt daar iets bij, maar oplossen doe je het er niet mee. Het blijft een budget-DSG uitvoering (helaas).