Rijtest: Tesla Model 3 Performance (2019)
De elektrische auto: het einde der tijden voor petrolheads. Rijplezier is een relikwie uit het verleden. Het komt nooit meer goed. Dat – kort samengevat – is de heersende mening op veel autofora over elektrische auto’s. Dat is tegen het zere been van Tesla-eigenaar Elon Musk. Hij beweert dat de nieuwe Tesla Model 3 beter rijdt dan de BMW 3-serie.

In het hol van de leeuw.
Een BMW 3-serie killer?
Dat is interessant. Die auto is immers nog steeds de heilige graal voor veel liefhebbers. Het totaalpakketje van de Tesla Model 3 Performance is in ieder geval indrukwekkend. De elektromotoren leveren een vermogen van 462 pk/639 nm, goed voor een verbijsterende 0-100 sprint in 3.4 seconden. Zelfs op de Autobahn kun je lekker meekomen want de topsnelheid bedraagt 261 kilometer per uur. Dat kun je echter niet al te lang volhouden want de batterij loopt dan heel snel leeg. Een qua prijs vergelijkbare BMW 330i houdt het op Autobahnsnelheden natuurlijk langer vol ook al kost het halen van de topsnelheid flink wat meer asfalt.

Goed voor 261 kilometer per uur!
Wat houdt Performance in bij Tesla?
Best veel. De remschijven zijn van formaatje XXL, het onderstel is strakker gezet en de auto wordt afgeleverd op hele fijne Michelin Pilot Sport 4S banden. Ook heb je de beschikking over de zogenaamde ‘trackmode’. De batterijen worden dan extra gekoeld zodat je langer het maximale vermogen tot je beschikking hebt en als je het elektropedaal lost remt de Tesla Model 3 al heel hard af (mate is instelbaar). Zo belast je de remmen minder heftig. Leuke feature is dat in bochten met kleine ingrepen het doorslippen van het binnenste wiel wordt voorkomen. Dat betekent dus meer tractie. Ook wordt er meer vermogen naar de achterste elektromotor afgegeven waardoor je dus meer overstuur krijgt. Serieuze maatregelen.

Subtiel achterspoilertje voor de Performance.
Hoe zijn de prestaties?
Verbijsterend. De 0-100 sprint kost in de praktijk (volgens de Dragy) 3.6 seconden maar dat is niet het hele verhaal. Het is de brute klap in de rug. Instant power zonder vertraging. Als mijn voet het pedaal raakt heb ik meteen 100% overweldigende oerkracht. Het acceleratievermogen is zo brachiaal dat ik letterlijk sterretjes zie achter het stuur. Na een paar sprintjes voel ik mijn maag protesteren. Het is – en ik durf dit bijna niet te zeggen – misschien wel te veel van het goede. De BMW M5 Competition (625 pk!) accelereert net zo snel naar 100 alleen voelt dat veel minder heftig aan omdat de elektromotor van de Tesla meteen levert. Dat zorgt voor die enorme snelheidskick. Op de 80-120 sprint is de Model 3 ook al indrukwekkend snel. Deze exercitie kost 2.2 seconden en dat is slechts 0.1 tel langzamer dan een BMW M5 Performance! Boven de 120 zakt het vermogen wel iets in. De 100-200 sprint kost 11.68 seconden. Nog steeds rap (pak hem beet VW Golf R niveau), maar een BMW M5 Performance doet hetzelfde sprintje 4 seconden sneller. Desondanks is het veilig om te stellen dat de Tesla Model 3 onverslaanbaar is op de Landstrassen en bij het verkeerslicht.

De performance staat standaard op 20 inch velgen.
Hoe is de handling?
Nu komen we echt in het domein van de BMW 3-serie. Dat een auto snel is bij het verkeerslicht is leuk voor in de kroeg, maar voor autoliefhebbers telt ook de handling. En die is goed bij Tesla. Niet zo speels en communicatief als een BMW 3-serie maar het stempel ‘zeer vermakelijk’ verdient de Model 3 Performance zonder meer. Knap, want met 1800 kilo schoon aan de haak is de Tesla Model 3 geen lichtgewicht. Toch is dat hoge gewicht in de praktijk helemaal geen issue omdat de batterijen zorgen voor een laag zwaartepunt. Je hebt daardoor bizar veel tractie en je kunt ongenadig hard hoeken. De auto blijft altijd stoïcijns de opgegeven koers volgen en de koets blijft volledig strak. In de Eifel ben je met echt heer en meester met deze auto. Zoveel grip. Zoveel tractie. De besturing is beter dan in welke Tesla dan ook, maar niet zo messcherp als een BMW 3-serie. Wil je een wilder rijgedrag, dan moet je de trackmode aanzetten en komt de achterkant wat om. Die modus is op de openbare weg echter zinloos omdat de grenzen al zo ver weg liggen.

Always ready for launch. Bij het verkeerslicht ben je altijd eindbaas.
Wat mis ik?
Toch wel het motorgeluid. Ja, de auto is verbijsterend snel maar ik krijg – buiten de acceleratie – geen ultiem ‘wow’-gevoel. Ik mis het motorgeluid. Ok, een BMW 330i klinkt natuurlijk ook niet zo rauw, gemeen en bloeddorstig als een BMW M3 maar zelfs het geluid van een een viercilindertje is prettig voor de beleving. Daarnaast is het ook fantastisch om te voelen hoe de ouderwetse benzinemotor in het hele toerengebied zijn vermogen ontplooit. Bij ieder toerental is de versnelling en het geluid anders. Bij een elektromotor is het veel ‘eendimensionaler’. Je geeft gas en naast een brachiale acceleratie gebeurt er verder niets opmerkelijks. Ja, de klap in je rug blijft leuk maar uiteindelijk went dat ook wel. Hoe indrukwekkend de Tesla ook rijdt, een innige liefdesrelatie zal het nooit worden.

Qua ruimte vergelijkbaar met een BMW 3-serie.
Is dit erg?
Als je iedere week wilt sporten in de Eifel wel. Als je de auto als woon-werkverkeer gebruikt (zoals 98% van de bestuurders) is dit echt geen probleem. En dan is het fijn dat er nog hoop is. De Tesla is namelijk een bijzonder fijn sturende auto waar ik als liefhebber gewoon blij mee ben. Natuurlijk zou het fijn zijn als we in de toekomst urenlang met 250 kilometer per uur over een lege Autobahn kunnen knallen. Dat is nu nog niet het geval. Je kunt kortstondig 261 kilometer per uur rijden maar daarna zakt het vermogen snel weg om de batterij te sparen. Toch is het zeker niet behelpen met de Tesla. Tesla heeft namelijk een uitgebreid supercharge-netwerk en ook is de laadsnelheid gewoon heel erg goed. Na een klein half uurtje op de supercharger heb je weer 270 kilometer erbij geplust. En bedenk dat de techniek de komende jaren alleen maar beter gaat worden. Voor Nederland (waar je niet urenlang 200 plus rijdt) is een actieradius van 530 kilometer echt dikke prima.

Basic interieur.
En het comfort?
Ook prima. Ja, de Performance is misschien iets stugger dan de normale Model 3 maar rijdt zeker niet oncomfortabel. Vooral strak en uitgebalanceerd. Het gebrek aan motorgeluid is op een overvolle A2 een voordeel want de auto is veel stiller dan zijn benzinegestookte soortgenoten. Het minimalistische ontwerp van het interieur is wel even wennen maar het grote scherm werkt echt fantastisch. De afwerking en gebruikte materialen zitten nog (lang) niet op niveau van de Duitsers maar het is niet meer storend of ergerlijk. Een kleine kanttekening wat betreft de interieurruimte. De Model 3 is niet zo ruim als als andere Tesla’s. Dit is vergelijkbaar met de BMW 3-serie. Prima voor alledaags gebruik. Puntje van zorg is de belabberde zitpositie op de achterbank. Je zit te hoog en de zitpositie klopt niet. Niet geschikt voor de hele lange ritten. Gelukkig zit je voorin wel heel prettig want Tesla heeft daar wel fijne stoelen gemonteerd.

Briljant systeem. Werkt zo fijn!
Is deze Tesla Model 3 betaalbaar?
Betaalbaar is een relatief begrip maar dankzij de recente prijsdaling is de Tesla Model 3 Performance steeds betaalbaarder. De Performance versie kost 63.000 euro en dat is best netjes en in lijn met een BMW 330i. Die laatste vergelijking is voor de meeste kopers totaal irrelevant want de Tesla wordt natuurlijk massaal gekozen vanwege de lage bijtelling. En ook zijn de ‘running costs’ van de Tesla natuurlijk veel minder hoog. De standaarduitrusting is bijzonder rijk. Er is werkelijk niets te wensen en opties als navigatie, led-koplampen, 20 inchvelgen, elektrische stoelen en veel meer zijn allemaal standaard aan boord. De audio is echt subliem! De enige optie die je bij kunt kopen is het bekende Autopilot systeem. Daarmee kun je de auto bijna volledig autonoom laten rijden. Ik heb het heel even getest en het werkt gewoon heel erg goed, ook al zul je altijd moeten blijven opletten achter het stuur. Soms grijpt het systeem wat abrupt in.

Wit is misschien wat saai. Dan maar blauw?
Zijn er ook goedkopere varianten beschikbaar?
Jazeker. Je kunt overigens ook een minder heftige Tesla Model 3 configureren. Voor een vanafprijs van 47.800 euro kun je de achterwielaangedreven Standard Range Plus uitvoering krijgen. Die heeft een bereik van 408 kilometer en sprint in 5.6 seconden naar 100. Voor 58.300 euro kun je de vierwielaangedreven Long Range versie nemen. Die heeft een rijbereik van 580(!!) kilometer en sprint in 4.6 seconden naar 100. Het blijft knap dat Tesla nog steeds een voorsprong heeft op Audi, BMW en Mercedes-Benz op het gebied van actieradius. Ook zijn de modellen in 2019 nog leverbaar dus kun je nog profiteren van de lage bijtelling.

Ook de minder krachtige Model 3’s rijden dikke prima.
En hoe rijden de minder krachtige versies?
Een kort ritje in de inmiddels niet meer leverbare Long Range-versie met achterwielaandrijving moet antwoord geven op die vraag. Minder vermogen (286 pk, 0-100 in 5.6 seconden) maar nog steeds vlotter dan 90% van de verkeersdeelnemers. Ook deze Model 3 voelt bijzonder rap aan, maar mist de misselijkmakende versnelling van de Performance. Boven de 100 km/h ben je nog steeds vlot maar niet meer snel. Voor dagelijks gebruik echter meer dan prima. Deze versie mist vierwielaandrijving maar op droog asfalt merk je dat niet. Omdat de batterijen zorgen voor een laag zwaartepunt blijft overstuur uit. Ook met deze auto kun je in een bocht gewoon vol op het gas stampen. Met mijn BMW M140i ga ik op diezelfde plek al volledig dwars. Dankzij de 18 inch velgen biedt het onderstel wel iets meer comfort dan de Performance en dat is voor je dagelijkse kilometers natuurlijk prettig. Ook deze Tesla Model 3 rijdt gewoon bijzonder fijn!

De Tesla Store: paradijs voor de Tesla fans.
En het ontwerp?
Tsja. Wat zal ik er over schrijven. De Tesla Model 3 Performance heeft zeker niet de presence van een BMW 3-serie. Neem de voorkant. De ‘kikker’ koplampjes en het ontbreken van een grille tussen de koplampen zorgen ervoor dat de auto wat agressie en ‘stance’ mist. Wat je juist wel verwacht bij een Performance model. Bekijk je de auto van de zij- of achterkant dan klopt het beter. De 20 inch velgen in combinatie met de rode remklauwen zijn de eerste indicaties dat er iets bijzonders voor je staat. Het helpt wel als je de auto ‘in real life’ ziet, want hij ziet er beter uit dan op de foto. Toch vind ik een BMW 3-serie een veel mooiere auto. Minpuntje van het ontwerp is het matige zicht door de binnenspiegel. Dat is echt even wennen.

Inmiddels rijden er al meer dan 10.000 rond in Nederland. Waanzinnig!
Mijn conclusie?
Ik ben onder de indruk. De Tesla Model 3 is een fantastische auto. Zeker als je de Performance kiest. Die is bloedstollend snel, sportief, comfortabel, goedkoop in gebruik en stil. Daarnaast is de range echt prima (530 km!) en werken alle assistentiesystemen inclusief touchscreen buitengewoon fijn. Ja, het ontbreken van motorgeluid is – als je serieus gaat sturen – een nadeel. Daar zullen we mee moeten leren leven. Daar staat echter wel de brachiale acceleratie tegenover. Dat blijft een attractie. Het grote voordeel van de Tesla Model 3 Performance is dat het geen ‘one trick pony’ is maar dat de auto ook oprecht leuk is om mee te rijden. Dit is een concurrent voor de BMW 3-serie. En dat is misschien wel het grootste compliment!
Eindcijfer: 8.5
+ Brachiale acceleratie
+ Geweldige handling
+ Lage gebruikskosten
+ Standaard zeer compleet uitgerust
– Het ontwerp (ook interieur) is niet erg sexy
– Op de Autobahn zul je al snel tegen de limieten van de techniek aanlopen.