Rijtest: Opel Adam (2017)
Lezersmail! “Chris, mijn vrouw vindt de Opel Adam echt een geweldig leuk autootje en er staat bij ons in het dorp een leuk exemplaartje. Is het wat?” Goede vraag, ik ben zelf ook altijd wel benieuwd geweest naar de Opel Adam, dus hoogste tijd voor een testritje.
De Opel Adam, wat was dat ook alweer voor een auto?
Opel wilde graag een graantje van het succes van de Fiat 500 en Mini Cooper meepikken. Lifestyle is het toverwoord. Echt een doorslaand succes is de Opel Adam in Nederland niet geworden. Het Opel-logo is voor veel mensen toch een brug te ver. Wat op zich wel jammer is, want de Opel Adam is ook anno 2021 nog best een frisse verschijning. Gewoon een leuke auto om te zien en op het eerste gezicht veel begeerlijker dan de tergend saaie en fletse Opel Corsa. Minstens zo leuk: er waren tig mogelijkheden om je Opel een eigen look te geven door allerlei kleurcombinaties en velgen te combineren. Ook in het interieur een veelvoud aan keuzes. Je kon zelfs een dakhemel kiezen met 64 ledlichtjes die het effect geven van een sterrenhemel. Net zoals in een Rolls Royce. Helaas nu niet meer verkrijgbaar, want de productie van de Opel Adam is in 2019 stopgezet en een nieuwe Adam gaat er ook niet meer komen.
Hoe is het interieur?
Dat hangt weer heel erg af van de eerste eigenaar. De eerste eigenaar van deze auto was duidelijk iemand die last had van het traditionele Opel DNA: doe maar gewoon dan doe je gek genoeg. Wat een gemiste kans! Dan heb je zoveel keuzes om er wat leuks van te maken en dan kies je in het interieur voor stemmig zwart en grijs. Zijn er ook positieve zaken te vermelden? Jazeker. De goede ergonomie bijvoorbeeld. Alles zit op de plaats waar je het mag verwachten en het werkt ook zoals je het verwacht. Natuurlijk is het scherm wat klein, maar je kunt er wel weer Apple Car Play op zetten en dat werkt gewoon fijn. Qua materiaalgebruik is de Opel Adam overigens nooit echt een concurrent voor de Mini Cooper geweest. Het is allemaal wat meer ‘plastiekerig’ en op sommige plekken vind je nog van die Opel-eske knoppen die doen terugdenken aan vroegere tijden. Ook zie je soms nog wat ouderwetse pixelweergaves op de informatiedisplays. Het is net niet helemaal af. Juist daarom heb je wat frivoliteit nodig in het interieur. Nogmaals, kies dus altijd voor een versie met een leuk ‘gestyled’ interieur. Die zijn er zeker, gewoon een kwestie van goed zoeken.
Welke motoren waren er leverbaar?
Bij de benzinemotoren waren er varianten van 70 pk tot en met 150 pk (de sportieve Opel Adam S). Ook zijn er een LPG en dieselvariant leverbaar geweest. Het merendeel van de kopers koos toch voor een benzinemotor, waarbij de 1.0 liter driecilinder met 90 pk een populaire versie was. Dat is dan ook het motortje wat onze Opel Adam (bouwjaar 2017) aandrijft. Geen verkeerde combinatie, 90 pk lijkt niet heel erg overbemeten maar is voldoende om de 1.041 kilootjes in gang te krijgen. In theorie kost de sprint van 0 naar 100 maar liefst 11.9 seconden, maar voor je gevoel gaat het veel rapper. Het motortje is best wel lekker fel. Dankzij het turbootje pakt het motortje ook bij lagere toerentallen goed op en je kunt zonder al te veel moeite wel wat gang in de auto krijgen. Pas op de snelweg merk je dat je af en toe iets meer vermogen zou willen maar ook dan is het nooit storend. Bijkomend voordeel van het kleine driecilindertje is dat er ver weg nog een leuk roffeltje klinkt en dat het motortje vrij zuinig omgaat met je brandstof. Dit motortje zal voor de meeste bestuurders goed genoeg zijn. De handgeschakelde versnellingsbak schakelt overigens ook probleemloos.
Wat valt nog meer op tijdens het rijden?
Dat de auto best onpraktisch is. De bagageruimte is echt absurd klein. Er past nog geen 170 liter in. Dat is minder dan de meeste exotische sportauto’s. Met de achterbank plat past er ruim 600 liter in. Kortom, dit is geen auto waarmee je een lange vakantie gaat maken. Of passagiers kunt meenemen, want de ruimte achterin is echt zeer beperkt. Wel is het rijgedrag veel volwassener en degelijker dan de Twingo’s en Yarissen van deze wereld. Het onderstel is Duits robuust. Minpuntje? Het is (lang) niet zo’n dynamische auto als een Mini. Het stuurgevoel is echt wel een beetje te indirect. Het kleine formaat maakt nog wel iets goed, maar als stuurmansauto kun je beter elders winkelen. Het is vooral degelijk met een ver weg vermakelijk randje. Jammer genoeg zijn de stoeltjes wat aan de kleine kant en moet je na verloop van tijd wel wat pauzes moeten houden om je ledematen weer in de plooi te krijgen. In de stad is het compacte formaat natuurlijk wel een voordeel. Even snel parkeren is echt appeltje-eitje.
Is het een verstandige aankoop?
Qua ruimte niet, maar financieel is dit geen verkeerde keus. Qua betrouwbaarheid scoort de Opel Adam volgens Autobild/TÜV heel erg goed. Mankementen en kwalen zijn eerder uitzondering dan regel en dat is mooi meegenomen. Daarnaast zijn de motoren over het algemeen zuinig. Probeer wel één van de latere bouwjaren te pakken met de nieuwere motoren, die rijden gewoon wat fijner. Daarnaast is de Opel Adam – tot mijn verrassing – ook nog eens heel waardevast. Ook positief is dat je na 75.000 kilometer nauwelijks slijtage ziet in het interieur. De materialen zijn niet de allermooiste maar wel oerdegelijk.
Dus? Kopen of slopen?
Dat laatste hangt heel erg af van je persoonlijke situatie. Heb je wel eens kids op je achterbank, dan is een praktische 5-deurs gewoon handiger. En als je met de auto op vakantie wilt, dan ga je echt wel meer bagageruimte nodig hebben. Sportief is de auto ook niet echt. Maar in het geval van de Driveaholic-lezer is dit geen issue. Hij heeft het plan om de Opel Adam als tweede auto in te zetten en heel veel verder dan de supermarkt en de dagelijkse woon-werkkilometers (20 per dag) komt de auto niet. Dan is de Opel Adam best een aardige keus. Mits je een lekker uitgedoste versie kiest natuurlijk. Zuinig, vlot, degelijk en toch met een eigen twist. En niet onbelangrijk, je ziet ze veel minder vaak rijden dan bijvoorbeeld de Fiat 500. Die heeft echt iedereen al. De Mini Cooper of Audi A1? Die zijn echt wel meer premium, maar ook flink duurder.
Eindcijfer: 7-
+ Leuk autootje om te zien en veel ruimte voor individualisering.
+ Vlot turbomotortje.
+ Wendbaar in de stad.
– Niet heel praktisch
– Niet heel sportief.
– Blijft toch een Opel.