Rijtest: BMW 530e (2024)
Er is al best veel gezegd en geschreven over de nieuwe BMW 5-serie. Ook door mij. Een goede auto, maar wel met een paar kanttekeningen. De elektrische versie (BMW i5 eDrive 40e) kon mij niet volledig bekoren. Gelukkig hebben we ook plug-ins als deze BMW 530e die in Nederland qua aanschaf best gunstig zijn. Is dit een betere keus?
Wat viel ook alweer tegen bij de BMW i5 eDrive 40e?
Met name toch de elektrische aandrijflijn. Met 340 pk echt geen stakker, maar ik voelde me op geen enkel moment betrokken bij het autorijden. De Freude am Fahren was er gewoon onvoldoende. Nu is dat bij een BMW 5-serie natuurlijk niet de eerste prioriteit, maar ergens moet je wel het gevoel hebben dat je met iets heel bijzonders onderweg bent. Want als je bijna een ton uitgeeft mag je echt wel iets verwachten. En daar stelde de BMW i5 40e wel een tikje teleur. Niet alleen qua aandrijflijn, maar ook de afwerking was net iets minder dan we gewend zijn. En je raadt het al, dat probleem gaan we met deze BMW 530e natuurlijk niet oplossen. Het interieur is exact hetzelfde als in de BMW i5. Dat betekent dat je bijna alle functionaliteiten via een enorm groot beeldscherm moet bedienen. Werkt op zich (met dank aan de iDrive draaiknop) aardig maar het blijft wat meer behelpen. Qua materialen en afwerking is de 5-serie natuurlijk een uitstekende auto, maar het superhoge niveau van de voorganger wordt net niet gehaald.
Waar is de auto wel verbeterd?
Allereerst bij de aandrijflijn. Qua vermogen ga je er met de 530e nauwelijks op vooruit ten opzichte van de voorganger (nu 299 pk/450 nm), maar de elektrische range is met ongeveer 100 kilometer inmiddels dikke prima. En dat is in de praktijk erg prettig, want zo kun je heel wat ritten volledig elektrisch rijden. Heb je toch de benzinemotor nodig, dan schakelt de 2.0 liter viercilinder turbomotor (de welbekende B48) heel gerieflijk bij en werken bak en motorisering perfect samen. Qua vermogen kom je dan ook weinig tekort. De auto accelereert bijzonder makkelijk naar 200 kilometer per uur. De topsnelheid en de 100-200 tijd? Helaas niet kunnen meten, het was op deze vrijdagmiddag te druk op de Autobahn. Wellicht komt het er nog een keertje van. Rijd je meestal in Nederland? Dan heb je sowieso meer dan voldoende vermogen (0-100 in 6.3 sec) en ook is de auto uitstekend geïsoleerd. Je hoort de motor nauwelijks werken.
Hoe rijdt de auto verder?
Eigenlijk heel erg prettig. Want het comfortniveau is hoogstaand. Het extra gewicht van de accu’s heeft nauwelijks een effect op de wegligging en dat is gewoon erg positief. Deze auto is een fantastisch apparaat voor je zakelijke kilometers. Gewoon een heerlijke luxe sedan die je volledig ontspannen van A naar B brengt. En als je wat steviger gaat sturen zit er zelfs nog enig leven in het chassis en besturing, al voel je dan wel het extra gewicht van de batterijen. Perfect is het niet, want je voelt dat de remmen best wel wat gewicht moeten afschudden. En bij een echt sportieve rijstijl komt de motor nooit helemaal tot leven. De viercilinder moet dan gevoelsmatig net iets te hard werken om de massa in beweging te krijgen. Nogmaals, met de prestaties is weinig mis maar in deze gevallen mis je net even dat tandje meer. Aan de andere kant, qua Freude am Fahren blijft de 5-serie de beste in het segment.
Is er ook nog een zescilinder?
Jazeker, de plug-inhybride BMW 550e xDrive. Dan krijg je dus bijna 200 pk extra (489 pk!!) en een heerlijke zescilinder! De elektrische range is vergelijkbaar. Kost je wel 13 mille extra. Dat is natuurlijk veel geld, maar je krijgt er wel heel veel voor terug. In de BMW X5 50e was deze motorisering al fenomenaal en in de lichtere 5-serie moet dit dus helemaal een feestje zijn. Kortom, als je budget het toelaat dan zou ik altijd – maar dan ook altijd – voor de zescilinder gaan. En laat het budget het niet toe, dan is een BMW 530e natuurlijk geen straf. Over budget gesproken. Ondanks een vanafprijs van 70 mille valt er nog genoeg te plussen. De comfortstoelen zijn zeker een goede optie (alhoewel de vorige generatie nog betere stoelen had) en ook is de Bower & Willkins audio zeker de meerprijs waard. Je hebt overigens wel iets minder mogelijkheid tot individualisering dan voorheen. Een schuifdak is bijvoorbeeld niet leverbaar. Toch wel erg jammer. Zeker in dit segment.
Rijdt deze beter dan de BMW i5 40e?
Absoluut. Deze ouderwetse plofmotor geeft gewoon net iets meer gevoel bij het rijden en je kunt gewoon makkelijker langere stukken rijden, zeker als je dat met een wat hoger tempo wilt doen. Wat je natuurlijk wil bij een dergelijke auto. Want dit is er eentje voor de lange ritten. En dan wil je geen compromissen. Niet in dit segment. Aangezien de BMW 530e en 40e nagenoeg hetzelfde kosten, is de keuze dus heel erg makkelijk. Pak de plug-in, mits je wagenparkbeheerder dat toelaat. En als je budget het toelaat kun je niet om de zescilinder (550e) heen. Dat is het verschil tussen de Eredivisie en de Premier League.
Eindcijfer: 8-
+ Hoogstaand comfort.
+ Prima voor de lange afstanden.
– En toch wil je die zescilinder.
– Interieur stapje terug.
Vermogen 299 pk, 450 nm |
0-100 6.4 sec |
Topsnelheid 230 km/h |
Motor 2.0 ltr viercilinder turbo, plugin-hybride |
CO2 uitstoot 17 g/km (WLTP) |
Vanafprijs (NL) 71.677 euro (BMW 530e) |
Minimale bagageruimte 520 liter |
Leeggewicht 1.980 kg |
Tnx @BMW Maassche Venlo voor het uitlenen van de auto.