Rijtest: Audi A1 Sportback 1.2 TSI (2012)
Was vroeger alles beter? Op autogebied vaak wel. Het beste bewijs hiervoor is misschien wel de eerste generatie Audi A1. Deze auto is gebouwd in de tijd dat de bomen bij Audi nog tot in de hemel groeiden.
Wacht even? Deze auto komt me bekend voor?
Dat klopt. Deze rode Audi A1 hebben we in 2014 ook getest. Niet toevallig, want dit is de auto van mijn moeder. Nieuw gekocht in 2012 en inmiddels zijn we 77.000 kilometer verder. Eigenlijk bij toeval reed ik er weer eens een rondje mee en bekroop me direct het gevoel dat deze auto een tweede kans verdient. Want in mijn eerste review was ik niet onverdeeld positief. Een 7- als eindcijfer is natuurlijk ruim voldoende, maar ook niet meer dan de grauwe middenmoot. En dat is onterecht, want 11 jaar na dato waardeer ik dit kleine autootje plotseling veel meer. Zeker als je kijkt wat er in 2025 allemaal wordt uitgebracht. De ene moddervette elektrische SUV na de andere. Hoe verfrissend is een compact autootje met handbak die de premiumbelofte volledig waarmaakt.
Waar merk je dat aan?
Allereerst aan de gebruikte materialen en afwerking. Die is zoals de Duitsers mooi zeggen ronduit ‘tadellos’. Ofwel bewonderenswaardig goed. Het voelt echt alsof deze auto uit graniet is gebouwd. De gebruikte materialen zijn zacht, voelen zeer robuust aan en na 13 jaar is er nog geen enkele slijtage te zien. De bouwkwaliteit (interieur en exterieur) is ronduit indrukwekkend. Je ziet en voelt aan alles dat Audi deze A1 heel serieus in de markt heeft gezet. Dus heb je nog knopjes (inclusief verstellen van de ventilatieroosters) die een heerlijk klikgeluid maken. Veel draaiknopjes zijn voorzien van aluminium omlijsting en het stuur en schakelpook zijn met fraai nappaleer bekleed. Op de uitstekende sportstoelen vind je het S-line logo en uiteraard ontbreken de S-line instaplijsten ook niet. Ook opent de motorkap gewoon met een gasveer. Het zijn allemaal zaken die anno 2025 eerder uitzondering dan gemeengoed zijn. Neem de Audi Q4 eTron als vergelijking. Op de achterportieren ontbreekt daar zelfs een lapje stof of kunstleer. En deze Q4 heeft – schrik niet – een enkeltonige claxon. Een Audi A1 uit 2012 heeft echt een vele malen hoger afwerkingsniveau dan een Audi Q4 van dik 60 mille!
Merk je die kwaliteit ook tijdens het rijden?
Absoluut. Want je hoort geen piepje of kraakje uit het interieur of onderstel komen. Deze auto voelt als nieuw aan. Ongeacht of het de koppeling, de motor, de remmen of de veren zijn. Heel erg knap. Het enige waar je de leeftijd aan ziet is het navigatiescherm. Zowel het formaat als de ‘graphics’ zijn echt wel van een paar generaties terug. Maar voor de rest is het een bijzonder fraai en gebruiksvriendelijk interieur. Je weet wel, knopjes enzo. Word ik zo blij van. Je merkt de kwaliteit ook tijdens het rijden. De isolatie is goed, het comfort is ruim voldoende en ook op hogere snelheid voelt de auto gewoon prettig en robuust aan. Het rijdt als een Volkswagen Golf en dat is een groot compliment. Onze eerdere duurtest Volkswagen Polo en huidige SEAT Ibiza halen dit niveau niet. Sterker nog, de huidige generatie Audi A1 rijdt ook minder verfijnd. En daar zie je de besparingsdrift al veel meer terugkomen in bijvoorbeeld gebruikte materialen en afwerking. Nee, heel eerlijk. De eerste generatie Audi A1 is ‘the one to have’ als je in de markt bent voor een compacte Audi.
Kun je er ook nog leuk mee sturen?
Dat is niet de grootste kwaliteit van de auto. In 2012 stuurden Audi’s altijd wat zwaar en gevoelloos en daar is deze Audi A1 geen uitzondering op. En ook mist het motortje echt wel wat pit. De 1.2 liter viercilinder turbomotor heeft maar 86 pk en dat is gewoon te weinig. Deze auto schreeuwt om een chip (140 pk). Al is de viercilinder wel een uiterst gecultiveerd motortje. De driecilinders die erna kwamen missen die mate van verfijning wel. En ook schakelt de handgeschakelde versnellingsbak voortreffelijk en is het onderstel best wel in staat tot wat meer tempo. Alleen mis je vooral vermogen om daadwerkelijk iets uit de auto te kunnen halen. Het is bijna onmogelijk om de grenzen van de auto te verkennen, simpelweg omdat je nooit genoeg snelheid kunt maken.
Maar buiten de rijdynamiek?
Is dit echt een voortreffelijke auto. En vergeef je de auto het gebrek aan vermogen en dynamisch talent wel. Dan koop je wel een Mini Cooper. Deze auto moet je vooral zien als een uiterst degelijk kwaliteitsproduct. Een auto die met een zeer hoge standaard ontwikkeld is. En dat voel je iedere kilometer. Tot mijn eigen verbazing eigenlijk. Want in 2014 was ik niet zo onder de indruk. Maar nu – 11 jaar later – blijkt eigenlijk hoe goed de auto wel niet is. En hoe goed deze auto ook ouder is geworden. Dus nu waardeer ik dit kwaliteitsproduct des te meer. Juist voor wat het was. Audi ging namelijk echt voor het allerhoogste. En die mentaliteit is anno 2025 volledig verdwenen. Nu leven we in een tijd waar autofabrikanten alleen maar aan het besparen zijn. Niet alleen Audi hoor, want Volkswagen, BMW, Mini en Mercedes-Benz doen exact hetzelfde. Juist daarom is de eerste generatie Audi A1 aantrekkelijker dan ooit. En verhoog ik het rapportcijfer naar een hele stevige 8.
Eindcijfer: 8
+ Uitmuntende bouwkwaliteit.
+ Rijdt als een klasse hoger.
+ Worden mooi oud.
– Motortje mist wat pit.
– Niet de ruimste.
Vermogen 86 pk, 160 nm |
0-100 11.9 sec |
Topsnelheid 180 km/h |
Motor 1.2 liter viercilinder turbomotor |
CO2 uitstoot 116 g/km (NEDC) |
Vanafprijs (NL) n.v.t |
Minimale bagageruimte 276 liter |
Leeggewicht 1.040 kg |