Autobladen, autoblogs en autovlogs ‘reviewed’

In tijden van corona en heel veel ‘couchsurfing’ kunnen autobladen, autoblogs en vlogs een leuke afleiding zijn tegen de verveling. Welke zijn goed en welke kun je beter negeren? Tijd om mijn collega autobloggers, -vloggers en -bladen eens de maat te nemen in dit zeker niet volledige overzicht. Waar moet je als petrolhead zijn?

Autobladen

Keus genoeg in de kiosk!

Bladen

In het tijdschriftenrek in de supermarkt zie je nog steeds een aardige selectie autobladen. Dat is best bijzonder, want de oplages lopen terug en ook kiezen adverteerders steeds vaker voor online. Toch blijf ik het fijn vinden om een tijdschrift in mijn handen te hebben. Dat leest toch lekker weg!

Autovisie
Qua reportages, tests en fotografie de absolute nummer 1 van Nederland. En qua diepte/inhoud zeker ook. Een prima autoblad. Enige minpunt is dat de redacteuren denken dat ze het autorijden hebben uitgevonden en dat dolgraag laten blijken. Dan lees je opeens zinnen als “gas liften zorgt ervoor dat hij op zijn buitenste voorwiel gaat leunen en daaromheen wil gaan roteren”. Klinkt leuk, maar ik heb geen flauw idee wat ze hiermee bedoelen. Qua videocontent scoort Autovisie overigens ook goed. Gewoon goede en kwalitatief hoogwaardige reviews. Ik mis Werner Budding wel. Die heeft iets meer chemie met de camera dan sommige anderen. Desalniettemin een fijn blad! De website Autovisie.nl is ook de moeite waard om even lekker door te grasduinen, al lijkt het er wel op dat ze het uitgebreide online testarchief offline hebben gezet want ik kon dat onderdeel niet meer vinden. Jammer!
Eindcijfer: 8.5

Autoweek
Dit is de McDonalds onder de autobladen. Simpele kost, vermakelijk, informatief maar niet een magazine waar je een abonnement op wilt afsluiten. Vooral de schrijfstijl is af en toe wel wat simplistisch. Alsof iedere lezer een onbenul is met een woordenschat van een 7-jarige. Daarnaast zijn de filmpjes van wisselende kwaliteit. Sommige mensen zijn nu eenmaal beter achter het scherm dan voor het scherm. Het zou goed zijn om de filmpjes over te laten aan Roy Kleijwegt. Hij is met afstand de beste van het stel. De site Autoweek.nl blijft overigens een fijn naslagwerk voor autoliefhebbers. Ongekend hoeveel informatie je hier kunt vinden.
Eindcijfer: 6.5

Carros
Met fancy papier en dito opmaak bedienen ze de bovenkant van het segment. Dus veel duur spul en mooie reportages. Beetje vergelijkbaar met Autovisie maar journalistiek gezien kwalitatief echt wel iets minder hoogstaand. De reviews zijn vaak net iets te positief en te kabbelend naar mijn zin. Wel mooie fotografie. Leuk om een keer door te bladeren maar geen abonnement waard. Op de website Carros.nl vind je wat nieuws en een paar reviews. Ook dat platform zet geen nieuwe maatstaven.
Eindcijfer: 6+

Autoreview
Dit is de copy-paste versie van het Duitse zusje AutoZeitung. Heel veel kopieerwerk en maar weinig eigen content. Om het vele kopieerwerk te verbloemen zie je bij elke test nog even een “persoonlijke” opmerking van de Nederlandse redacteur. Niet dat die de auto heeft gereden, want het artikel is een exacte kopie van de tekst zoals in AutoZeitung. Maar dan slecht vertaald. Wil je Autoreview lezen, koop dan het origineel. Niet dat dit meteen een fantastisch blad is. Vooral heel erg Duits dus vol met nutteloze feitjes en statistieken. De website Autoreview.nl biedt echt helemaal niets. Zonde.
Eindcijfer: 4

TopGear
Ook hier draaien de vertalers overuren. Heel veel uit het Engels vertaalde Engelse artikelen. Dat doen ze dan wel weer leuk, dus voor die poging moet ik ze een plusje geven. Licht verteerbare, makkelijke leesbare reviews waarbij ze de knipoog niet schuwen en waarbij ze best ook eens kritisch kunnen zijn. Vermakelijk leesvoer maar iets meer eigen content zou fijn zijn. Ook website topgear.nl is licht verteerbare kost. Leuk om een keer doorheen te scrollen maar geen toppertje die je blijft bookmarken.
Eindcijfer: 7-

Octane Magazine
Ideaal als je van klassiekers en oudere auto’s houdt. De liefhebberij komt duidelijk tot uiting en dat is leuk. Het voelt goed om weg te dromen bij jeugdhelden van weleer en de verhalen/reportages zijn de moeite van het lezen waard. Dit is een ‘feel good’ tijdschrijft. Leuk dat er nog ergens zo’n nostalgisch plekje is voor ons autoliefhebbers. De website octanemagazine.nl is eveneens een bezoekje waard.
Eindcijfer: 8

GTO
Het sportieve broertje van Autoweek met leuke reportages en vooral sportieve auto’s. Qua schrijfstijl ook wat meer gericht op een hoger segment dan Autoweek, ook al zijn het dezelfde journalisten. Ze kunnen het dus wel. Wel jammer dat ze veel artikelen van het Duitse zusje Autobild Sportscars gebruiken. Zoals zo vaak is het origineel altijd beter dan een (vaak matig) vertaalde versie.
Eindcijfer: 7+

Blogs en Vlogs

Naast de bladen hebben we natuurlijk legio autoblogs en vloggers die ‘iets’ met auto’s doen. Het gaat te ver om ze allemaal te reviewen dus geef ik je een kleine selectie. Mis je een goede site? Laat het me weten in de comments.

Autoblog.nl
Must read (and watch) voor iedere autoliefhebber. Veel nieuws, prachtige beelden (zowel video als foto) en goede redacteuren die op een luchtige wijze auto’s reviewen waarbij een (sporadische) kritische noot niet wordt geschuwd. Aandachtspuntje: de sponsored content is af en toe echt spuugirritant. Redacteur Casper heeft net zijn afscheid aangekondigd en dat vind ik zelf geen ramp. De reviews van Wouter vind ik vaak iets luchtiger en tegelijkertijd ook scherper. Kan cameraman Martijn ook geen reviews doen? Autoblog.nl is in ieder geval een blijvertje.
Eindcijfer: 8.5

AutoTopNL
De koningen van YouTube. Gaaf dat je een zender kunt opbouwen die draait om filmpjes van auto’s die met 300 over de Autobahn janken. Ik ben fan en kijk bijna alles. Ik houd nu eenmaal van ‘tachofilmpjes’. De reviews zijn ook de moeite waard want de presentator is authentiek enthousiast en wel degelijk kritisch als het moet. Ik kijk nu al weer reikhalzend uit naar weer zo’n gave auto die ze met monsterlijke snelheid over de Autobahn jagen. Ik wil meer, meer, meer!
Eindcijfer: 9.5

 

Hart voor Auto’s
Deze mannen hebben mooie ingang bij eigenaren en handelaren van supercars want het is smullen geblazen op hun website. Alleen maar fraai en onbetaalbaar spul. De vlogs zijn vermakelijk om naar te kijken dankzij de enthousiaste redacteur. Het is geen diepgaande journalistiek maar het blijft leuk om even bij al die supercars weg te dromen.
Eindcijfer: 7.5

Autobahn.eu
Vooral nieuws en (helaas) nauwelijks rijtesten. De nieuwsberichten hebben een “Autoblog” sausje en dat maakt het licht verteerbare en vermakelijke kost maar ook weinig origineel. Jammer dat ze dit platform niet verder uitbouwen. Er zit zeker potentie in.
Eindcijfer: 6

Jordy Dost
De bekendste autovlogger van Nederland? Wie weet. Vermakelijke filmpjes, maar vooral voor de ‘leuk’ en niet zozeer informatief. Jordy is enthousiast en brengt het leuk. Een beetje de vaderlandse  Schmee.
Eindcijfer: 7-

Werner Budding
Was redacteur bij Autovisie en is voor zichzelf begonnen. Leuk dat we hem kunnen blijven volgen. Prima journalist en altijd leuke, scherpe en nuttige reviews
Eindcijfer: 8.5

DriversDream
Het Youtube kanaal van de bekende blogger/vlogger Sjoerd van Stokkum. Best vermakelijke filmpjes en Sjoerd is aanstekelijk enthousiast. Een echte petrolhead, maar journalistiek niet altijd even relevant.
Eindcijfer: 7.5

Rijtesten.nl
Al jaren een stabiele factor in het autotestenlandschap. Degelijk, robuust en informatief. Zo maar wat termen die in me opkomen. Gewoon een goede informatiebron met kundige reviews. Minpuntje: het is wat mij betreft wat te informatief. Ik mis af en toe een knipoog, een politiek incorrecte opmerking of iets anders wat prikkelt.
Eindcijfer: 6.5

Ad.nl/auto
Kort en krachtige reviews waarbij ze een kritische noot niet schuwen. Wel mogen ze iets meer aandacht besteden aan de redactieformule. De content is bepaald niet visueel aantrekkelijk vormgegeven. Wat leuke tussenkopjes helpen. Ook is de fotografie wisselend van kwaliteit. Bij een professionele redactie mag de lat wel iets hoger liggen.
Eindcijfer: 7-

Femme Frontaal
Hier vinden de dames het vooral heel erg belangrijk om te poseren bij de auto’s. Het levert leuke plaatjes op maar hier geldt dat de content niet sprankelt. Femme Frontaal prikkelt niet. Het is braaf en voorspelbaar. Dat zie je terug aan de rapportcijfers die ze uitdelen. Iedere auto scoort een 8 of beter. Dikke gaap.
Eindcijfer: 5

Autoverhaal.nl
Kort en krachtig. Daar houd ik van. Maar de content op Autoverhaal.nl is saai en braaf. Snel verder surfen dus.
Eindcijfer: 5

Autorai.nl
Wederom een website waar je vooral informatieve reviews leest, maar waar het nooit sprankelt. Die paar minuten van je leven zijn echt niet een ‘total waste’, maar het kijken naar het tijdsdisplay op mijn vaatwasser is minstens net zo spannend. Dat geldt ook voor de vlogs. Informatief maar het mag echt wel wat meer sprankelen en het mag zeker ook wel een tandje kritischer.
Eindcijfer: 5.5

Het Automeisje
Genomineerd voor awards en daardoor geniet Het Automeisje steeds meer bekendheid. Leuk dat ze auto’s vanuit een vrouwelijk perspectief bekijken maar verwacht ook hier niet teveel inhoudelijke diepgang, alhoewel er soms ook wel eens een kritische kanttekening wordt geplaatst. Ik heb ook hier het idee dat het poseren bij de auto wel eens belangrijker is dan het rijden.
Eindcijfer: 5.5

Autowereld.com
Het digitale broertje van Autoreview. Iets laagdrempeliger en daardoor wat makkelijker te verteren dan de saaie Duitse degelijkheid van Autoreview/Autozeitung. Korte en krachtige impressies die je in een paar minuten kunt scannen.
Eindcijfer: 6.5

Autobild Sportscar en Sportauto

Mijn twee favoriete autobladen!

En in het buitenland?

Is het aanbod nog veel groter. Mijn favoriete tijdschriften zijn AutoBild Sportscar en Sportauto. Allebei Duitstalig en briljant. Beide bladen richten zich op de liefhebbers van het sportieve rijden. Dus hothatches, sportwagens, snelle sedans en getunede auto’s spelen de hoofdrol. In tegenstelling tot veel ‘reguliere’ Duitse autobladen zijn ze ook objectief. Dus de Duitsers verliezen ook wel eens een wedstrijdje. De Supertesten in Sportauto zijn – dankzij Nürburgringheld Christian Gebhardt – ronduit briljant! Allebei een 9.5 uit 10. Ik kijk op Youtube ook graag naar GRIP en naar het solokanaal van GRIP-presentator Mattias Malmedy.

Naast de Duitse bladen blijft EVO Magazine ook een bijzonder fijn blad, ook al zijn er wat gerespecteerde journalisten overgestapt naar andere platforms. Desondanks top! Sowieso zijn de Engelse magazines en vlogs vaak de moeite waard. Zie PistonHeads, AutoExpress (met Steve Sutcliffe), Harry’s Garage, LoveCars (met Tiff Needell) en nog veel meer. Veel plezier met surfen!

Christian Schilder

Parttime petrolhead met fascinatie voor auto's, snelheid en sensatie.

3 reacties

  1. veejay schreef:

    Insta autovlog is ook wel degelijk en infornatief.

  2. Vacano schreef:

    Autoblog.nl is superirritant betreft reclame en niveau Nederlands!
    De meeste titels dekken geenzins de lading en je merkt aan de hoeveelheid reacties dat het een schim is van bv Autoweek.
    Als je daar kritisch over bent ga je meteen op het strafbankje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten